Splitboarding eli Splitlautailu

Splitboarding eli Splitlautailu

Splitboarding

Splitboarding, Suomeksi käännettynä splitlautailu, on ollut viime vuosina aikaan vahvassa nosteessa. Lajissa yhdistyy monta lumilautailevalle ulkoilmaharrastajalle positiivista elementtiä; rento ulkoilu, lumilautailu ja laskupaikat joihin ei helpolla muuten pääse.

Mikä on Splitboard

Splitboard on lumilauta, jonka saa halkaistua suksiksi siteet ja klipsit avaamalla. Siteet kiinnitetään touring-kiinnikkeisiin, asennetaan pohjiin nousukarvat eli skinit, avataan teleskooppi-sauvat ja olet valmis lähtöön.

Splitboard on yksinkertainen ja nykyään kätevä käyttää.

- Muutetaan laudasta suksiksi ja kiinnitetään pohjiin nousukarvat, pidennetään teleskooppiset sauvat.

- Liikutaan maastossa ja mäkiä ylös suksi-moodissa halutulle laskupaikalle.

- Irrotetaan skinit, muutetaan suksista takaisin lumilaudaksi ja kompaktoidaan sauvat. Laskettaessa nousukarvat ja sauvat pakataan reppuun.

- Lumilautaillaan mäki alas.

- Repeat :)

Splitboardin komponentit

Splitboardeissa käytetään pääsääntöisesti splitboard-siteitä. Ne ovat lähes identtiset normaalien lumilautasiteiden kanssa, mutta niiden kiinnitysmekanismi on erilainen, jotta ne voidaan vaihtaa lumilauta-asetuksista touring- / hiihtoasetuksiin. Eniten käytetyillä merkeillä tämä tapahtuu lautaan kiinnitettäviä puckseja, eli muovisia tai alumiinisia kiekkoja käyttäen.

Touring mountit (kiinnikkeet suksiessa) ovat sidekohtaisia. Eri valmistajilla on erilaisia ratkaisuja ja siteitä hankkiessa kannattaa tarkastaa, että saat oikeat mountit joko siteiden mukana tai osaat valita oikeanlaiset pakettiin.

Touringasennossa kantapäiden alle tulee heel plates (kantapalat), jotka asennetaan kiinteästi lautaan samoin kuin pucksit ja touring mountit.

Laudassa on kiinnityshakaset, joita kutsutaan hookseiksi, sekä nosessa ja tailissa kiinnityshakaset (clipsit)

Lumilautakengät

Splitboardiin sopii suurimalle osalle harrastajista normaalit lumilautakengät. Kun maastot ja oma takamaastolaskeminen kehittyy vaativuudessaan, niin voi tulla ajankohtaiseksi katsastaa eri valmistajien erityisesti splitboardiin valmistamat kengät.

Ulkoilmaelämää

Splitboarding on luonteeltaan samanlainen kuin muutkin ulkoilulajit. Ymmärrä maasto, suunnittele reittisi ja seuraa säätilaa sekä sen ennusteita. Nauti luonnosta ja liikunnasta. Pääset lumilautailemaan ruuhkattomiin, upeisiin maastoihin joista löytyy koskematonta lunta ja loputtomasti seikkailtavaa.

Backcountry - Side Country - Slack Country

Whaat? Erilaisia takamaastoja? Kyllä. Kun laitetaan asiat kontekstiin niin tietenkin takamaastoja on erilaisia. Toisessa ääripäässä on backountry jossa hike-ajat ja -matkat ovat pitkiä ja ollaan oikeasti kaukana muista ihmisistä. Näissä paikoissa laskuseura, suunnittelu, taito ja varusteet ovat elintärkeitä. Alempana on lisää lumiturvallisuudesta.

Slack country ja Side country taas voivat tarkoittaa suosittua lähitunturia tai laskettelukeskuksen rinteen vieressä laskettavan putsku-pätkää. Vaikka side country ei välttämättä aina vaadi yhtä järeää kalustoa ja suunnittelua kuin back country niin harkintaa ja ymmärrystä on suositeltavaa käyttää.

Millaista kuntoa Splitboarding vaatii

Aerobinen kunto ja kestävyys ovat keskeisimmät vaatimukset onnistuneeseen splitboard-kokemukseen. Mistään yli-inhimillisestä suorituksesta ei normaalisti ole kyse mutta luonnollisesti reitti ja maasto vaikuttavat huomattavasti fyysiseen vaativuuteen. Vauhtia ei nousuissa tarvitse pitää, jolloin skinnailu ei muodostu liian rasittavaksi. Vaatetuksen kanssa kannattaa varatua kerrospukeutumisella jolloin noustessa on helppo keventää, jos siltä tuntuu.

Splitboardin kanssa liikuttaessa saattaa mukana olla takamaastoa varten muutakin kuin lumiturvavarusteet ja painoa on mukana enemmän kuin mäessä normaalisti. Vakiosetti vyöryreppu, vesipullo, evästä, kuiva paita, lumiturvasetti, skinit, sauvat, ea-pakkaus, avaruushuopa, painaa nopeasti sen 10-15kg. Tämä on hyvä ymmärtää myös lautaa valitessa, usein laskijan paino vaikuttaa laudan pituuteen ja jäykkyyteen.

Turvallisuus

Splitboardilla pääsee takamaastoihin joihin ei muuten kovin helposti pääsisi laskemaan. Se on samalaista toimintaa kuin ski-touring, tai lumikenkäily. Jos aiot suunnata takamaastoon niin alla muutama turvallisuusvinkki. Takamaastoilla on vaaransa jotka tulee tiedostaa ennenkuin lähtee seikkailemaan. Merkittävin riski on lumivyöryvaara.

- Lumiturvallisuus. Tutustu aiheeseen omatoimisesti ja osallistu Lutu eli Lumiturvallisuus-kurssille.

- Kuljeta aina takamaastoissa mukanasi lumiturvallisuusvälineitä; lumivyörylähetin (beacon), sondi ja lapio. Tutustu myös lumivyöryreppuihin.

- Osaa käyttää lumiturvavälineitäsi ja hallitse hautautuneen etsintä, esiin kaivaminen ja ensiapu. Harjoittele näitä säännöllisesti. Takamaastossa ensisijainen ja mahdollisesti henkesi pelastava auttaja on laskukaverisi. Samoin sinä olet laskukaveriesi pelastaja.

- Ymmärrä maasto ja olosuhteet. Netistä yleensä löytyy suosittujen kohteiden lumivyöry-tiedot. Ellet tunne maastoa kysy paikallisilta ja/tai vuokraa opas. aina on myös hyvö etukäteen suunnitella laskureissuja, varsinkin jos on uusia maastoja valloittamassa. Reitin suunnitteluun kannattaa panostaa, jotta ymmärrät turvalliset nousut ja laskut.

- Älä liiku yksin.

- On ok kääntyä takaisin / peruuttaa reissu, jos olosuhteet, reitti, voimavarat tms. eivät tunnu oikeilta.

Lumivyöry-ennusteet

Lähes kaikista laskukohteista on saatavilla reaaliaikaiset lumivyöry-tiedotteet. Nämä löytyvät googlettamalla ja somesta. Kannattaa aina tarkastaa viimeisimmät tiedot ennen reissua. Jopa laskurinteiden side-pisteillä voi olla lumivyöryvaara.